Dijital baskı nedir ? Günümüzde dijital baskı alanında bir çok yenilikler yaşanmaktadır. Geçmişte kullanılan yöntemlere göre daha avantajlı, az maliyetli ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Peki Dijital Baskı nedir ? Dijital baskının merkezinde bilgisayar yer almaktadır. Bilgisayar ortamında yaratıcı fikirler tasarıma dökülerek günümüzde gelişen baskı teknolojisi ile birlikte hızlı ve kaliteli olarak basım işleminin gerçekleşmesi işlemine denir.
Yani diğer bir tabir ile bilgi teknolojileri ortamında oluşturulan data, tasarım, fotoğrafların el değmeden dijital baskı makinası aracılığı ile çıktı alınmasıdır. Günümüzde el ilanları, broşürler ve şirketlerin istekleri doğrultusunda oluşturulan reklamlar bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Neden Dijital Baskı seçilmelidir ? Dijital baskılar geçmişte kullanılan yöntemlere göre daha ucuzdur. Hizmet alan kişilerin daha az maliyetle çalışmalarını yaptırmalarını sağlamaktadır. Bir diğer kolaylık ise çizimlerin bilgisayar ortamında yapılmasıdır. Hızlı ve pratik bir şekilde istenilen detaylar dikkate alınarak çizim işlemi gerçekleştirilir. Çizimler profesyonel grafik tasarımı programı olan COREL ile yapılmaktadır. Böylelikle işlemler fazla zaman almadan tamamlanır ve çıktı alınır. Dijital baskı bu gibi esneklikler sağladığı için işletmeler tarafından oldukça önemlidir ve tercih edilmektedir.
Dijital Baskı hangi alanlarda kullanılmaktadır ? Dijital baskı denildiği zaman genelde insanların kafasında reklam tabelalarında yer alan büyük ebatlı ürünler canlanmaktadır. Ancak dijital baskı sadece bununla sınırlı değildir. Müşterilerin istekleri doğrultusunda broşür, etiket, ajanda, takvim, defter, kartvizit, sunum, faaliyet raporları gibi ürünler hazırlanabilir. Buradan anlaşılacağı üzere müşterilerin istekleri doğrultusunda geniş bir yelpazede hizmet verilmektedir.
Dijital Baskı’nın avantajları nelerdir ? Dijital baskı günümüz teknolojisinde bir çok yenilik ve avantaj sağlamaktadır.
Başlıklar halinde inceleyecek olursak;
Esnek çözümler sunar: Dijital baskı ile üretilen ürünlerde herhangi bir sayı sınırlaması yoktur. İhtiyaçlar doğrultusunda 1000, 2000, 5000 adet gibi baskı yapmayı mümkün kılmaktadır. Bu sayede bir çok alanda da tercih sebebi olmuştur. Örnek verecek olursak düğün, eğitim ve konferanslarda kullanılmak üzere istenilen adette üretilir.
Farklı içerikler üretilebilir: Dijital baskının belki de en önemli avantajlarından bir tanesi de budur. Hangi üründe olursa olsun bir içeriğin ürünü diğerinden farklı olabilir. Her baskı üzerinde istenilen farklı isim, fotoğraf gibi bilgiler yer alabilir. Buna " Değişken Data Baskısı " adı verilmektedir.
Stoklama ve depolama maliyeti yoktur: Dijital baskının avantajlarından bir tanesi de stok sorunu yaratmamasıdır. Bunun en büyük sebebi tamamen istekler doğrultusunda basılmasıdır. İhtiyaca yönelik yapılan baskılar stok sorunu yaratmayacağı gibi ek bir maliyet doğurmamaktadır.
Kısa sürede hızlı çözümler sunar: Geçmiş dönemlerde kullanılan serigrafi, ofset gibi yöntemlere göre çok daha hızlıdır. Eskiden bir çalışma gerçekleştirileceği zaman kalıpların hazırlanması, renklerin ayarlanması gibi bir çok detaylar mevcuttu. Ancak dijital baskı ile tüm bu süreçler ortadan kalkmış oldu. Hazırlanan tasarımlar bir kaç dakika içerisinde basıma hazır hale getirilir. Örnek verecek olursak yazıdan alacağınız bir çıktı ile dijital baskı arasında zaman açısından pek fark yoktur.
Anlaşılacağı gibi dijital baskı günümüz teknolojisinde hızlı ve pratik çözümler sunmaktadır. Her bir insanın zamanının çok değerli olduğunu düşünürsek dijital baskı tam da buna hizmet eder. Hızlı, pratik, az maliyetli olması kişilerin ve kurumların bir numaralı tercihi olmasını sağlamıştır.